1e Short Distance Marathon: 14 uur lang hardlopen!

De uitdaging waar ik de afgelopen dagen mee bezig was is een vreemde eend in de bijt. Hij duurt namelijk geen 40 dagen maar slechts 14 uur. En toch ga ik hem doen. Het juni nummer van Runnersworld staat vol met manieren waarop hardlopers het Coronatijdperk proberen te overleven. Hardlopen was immers een van de sporten die buiten nog wel mocht worden gedaan.

En ik heb inderdaad nog nooit zoveel beginnende hardlopers, rechtsreeks vanaf de loopband uit de gesloten sportschool, voorbij zien komen. Na het lezen van een aanstekelijk verhaal over twee dames die, geinspireerd door Beau Miles uit Australië die 26 uur lang ieder uur een mile liep ( zie het film), 24 uur lang ieder uur 1,76 km de deur uit gingen voor een vast rondje en zo een hele marathon voltooide nam ik mij voor daar ooit ”hardlopend” wat mee te gaan doen.

Toen een paar dagen later een loopster uit mijn loopgroep mij vroeg of deze uitdaging niets voor ons was ben ik het direct gaan uitwerken. Het principe van ieder uur een klein onderdeel van een zware oefening doen is een bekende trainingsvorm binnen de krachtsport, met name bij bodyweight oefeningen zoals pull-ups en push-ups. 10 herhalingen zijn in het begin te zwaar voor de gemiddelde sporter dus geef ik regelmatig huiswerk mee aan sporters om er de hele dag door ieder uur steeds een of twee te doen en voor ze het weten kunnen ze er 10 achter elkaar. En ook hardlopend heb ik wel eens een lange zware training in 2 x 15 km verdeeld of zelfs om de 2 uur een duizendje op maximale snelheid. Maar een hele marathon was ook voor mij nieuw. En dit zou weleens verrassende resultaten kunnen opleveren. Ik heb het de volgende dag direct uitgeprobeerd en liep toen, op een werkdag tussen alle afspraken door, direct al 32 km. En wat mij opviel was dat ik helemaal niet moe was, ieder blokje op macht kon lopen en de volgende dag helemaal geen spierpijn of stijve benen had. En dit is na een lange duurloop in een keer regelmatig anders.

Grote voordelen van een short distance marathon zijn dat je tussendoor optimaal kunt eten, genoeg kunt drinken (wat bij veel lopers van een hele marathon vaak misgaat), een tape even kunt repareren, van schoenen kunt wisselen( ik had tijdens de 32 km oefenen 4 paar verschillende schoenen aan), steeds een andere ondergrond (beton afwisselen met onverhard) waar je op gaat lopen kunt uitkiezen ( het lopen van een lange afstand op beton is erg belastend voor de gewrichten) of even kunt uitrusten en ontspannen. En het belangrijkste, het is leuk om te doen! Al keek de overbuurman op een gegeven moment wel wat vreemd naar mij.

Ik besloot toen om deze uitdaging te organiseren. Maar hoe noem je dit? Na wat gepuzzel besloot ik om het een short distance marathon (SDM) te noemen. De naam dekt de lading immers perfect. En aanstaande zondag 14 juni 2020 is het Nationale Short Distance Marathondag 2020, powered by 40days.nl. Ik heb het in mijn loopgroepen verteld en bijna iedereen was gelijk enthousiast. Daarom zijn er zondag 3 afstanden waaruit de lopers kunnen kiezen: de hele marathon, de halve marathon en een 15 km loop ( net zolang als de Bruggenloop in Rotterdam). Omdat 24 uur ieder uur weliswaar korte afstanden per uur betekent, maar dit een grotere kans op blessures meebrengt gaan wij In plaats van 24 uur de afstanden afleggen in 14, 10 of 7 uur. Ieder uur loop je een korte afstand die varieert van 1,5 km voor de 15 en 21,1 km lopers, tot 3 km voor de halve en hele marathonlopers. Dit doet iedereen in de eigen vertrouwde omgeving. Tussendoor kan je klusjes doen die je steeds opnieuw uitstelt, een hele Netflix serie bekijken( ik ga voor de serie Tsjernobyl op HBO), powernaps doen of je gewoon lekker laten masseren. Of… , de mogelijkheden zijn immers onbeperkt. Het belooft sowieso een hele speciale dag te worden en je legt heel eenvoudig de door jou gedroomde afstand af. En dan heb je toch nog dat goede gevoel dat je door die afgelaste marathon, superhalve of andere wedstrijd in het voorjaar bent misgelopen. En als je opziet tegen de afstand of twijfelt aan jouw duurvermogen: je mag altijd een deel van de afstand wandelen. Dit doen veel lopers tijdens reguliere wedstrijden immers ook. Bedenk dan wel dat je minder tijd hebt om te herstellen omdat ieder uur zo voorbij is.

Hoe werkt de short distannce marathon op de 40days.nl manier? Iedereen kan kiezen uit vier opties:
1)15 km SDM: Voor de beginnende loper die al regelmatig wat hardloopt en op zondag graag uitslaapt is de 15 km uitdaging het meest geschikt. Deze 15 km begint om 10:00 uur en vervolgens loop je ieder uur een blokje van 1,5 km. Om 19:00 uur sluit je de challenge af met het lopen van de laaste 1,5 km. Dit kan je individueel of gezamenlijk ( met 1,5 meter afstand!) doen met andere lopers in jouw buurt.
2)21,1 km SDM (vroege editie): Voor de gevorderde loper die vroeg opstaat en niet wakker ligt van afstanden boven de 7-10 km is de ½ marathon challenge het meest geschikt. Deze 21 km begint alleen wel al om 6:00 uur en hier loop je ieder uur 1,5 km. Om 19:00 uur sluit je de challenge af met het lopen van 1,6 km individueel of gezamenlijk ( met 1,5 meter afstand!) Dit kan gewoon bij jou in de buurt. Via facebook.com/40days.nl zijn medelopers zo te vinden en kan je een verzamellocatie zo afspreken.
3)21,1 km SDM (late editie): Voor de gevorderde loper die op zondag graag wil uitslapen en niet wakker ligt van et lopen van afstanden van 7-10 km is de ½ marathon challenge het meest geschikt. Deze 21 km begint een stuk later om 13:00 uur en dan loop je ieder uur 3 km. Om 19:00 uur sluit je de challenge af met het lopen van 3,1 km individueel of gezamenlijk ( met 1,5 meter afstand!) bij jou in de buurt.
4)42,195 km SDM: Voor de gevorderde loper die vroeg opstaat en al minimaal 14 km achter elkaar kan hardlopen is de hele marathon challenge het meest geschikt. Deze 42,195 km begint al om 6:00 uur en hier loop je ieder uur 3 km. Om 19:00 uur sluit je de challenge af met het lopen van 3,195 km individueel of gezamenlijk ( met 1,5 meter afstand!) Dit kan gewoon bij jou in de buurt. Via facebook.com/40days.nl zijn medelopers zo te vinden en kan je een verzamellocatie zo afspreken.

Wij van 40days.nl spreken om 19:00 uur (aanmoedigen mag!) af op de Kosboulevard en lopen het laatste stukje van 3,195 km met zijn allen rondom de Zevenhuizerplas. Voor iedereen die zijn tijden graag wil terug kunnen zien en zich wil vergelijken met andere deelnemeres, heb ik een Strava clubevenement aangemaakt via 40days.nl running. Dus houd jij van hardlopen, doe je het al regelmatig en ben je op zoek naar een uitdaging? Doe dan mee op 14 juni mee met de eerste Nationale Short Distance Marathon. Kijk vrijdag en zaterdag nog even op facebook.com/40days.nl voor de laaste tips om er een succes van te maken. En wellicht loop jij dan gewoon jouw eerste hele marathon? Life is easy. Denk aan mij. https://www.youtube.com/watch?v=YNHv8jumucU

2 gedachten over “1e Short Distance Marathon: 14 uur lang hardlopen!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *