60 uur niets eten

De extra uitdaging om mijn witte bloedcellen te boosten, en zo een eventuele besmetting met het coronavirus effectief te kunnen bestrijden, is gelukt. Donderdagavond at ik om 21:00 uur, weliswaar wel een gebakje, voor het laatst. Hierna heb ik tot vanmorgen (zondag 22 maart 2020) 9:00 uur niets meer gegeten. Echt helemaal niets.

Wel heb ik meer dan normaal koffie gedronken. Ik merkte dat ik hier echt behoefte aan had om mijn focus te houden. Hiernaast heb ik veel water ( ruim 2,5 liter per dag) en kruidenthee gedronken: rooibos-, groene-, venkel-, bio rosehip hibiscus- en goede nachtrust-thee, overdag.

Het eten heb ik beperkt tot af en toe een klein beetje zout op mijn vingertop als ik trek kreeg en 1 multi per dag. Meer niet. En ik functioneerde prima zonder eten. Vrijdag heb ik nog de hele dag PT gegeven en zaterdag zelf best nog pittig getraind op de roeimachine.

En ik moet zeggen, het kostte mij weinig moeite het vasten vol te houden. Het lastigste vond ik eigenlijk het veelvuldige toiletbezoek. Ik was ieder uur wel een of twee keer te vinden in het kleinste kamertje. Nu hebben wij drie toiletten in huis, dus ik hoefde er niet extra ver voor om. En gelukkig had ik geen wc papier nodig, immers niets gegeten, omdat ik op dit moment misschien wel de enige Nederlander ben met nog maar 1 rol op voorraad.

Morgen maar alle supermarkten langs. Het vasten was zo makkelijk dat ik de pistachenootjes zelfs helemaal heb overgeslagen. Ik heb het idee dat ik het nog iets langer had kunnen volhouden. Maar om te voorkomen dat mijn stofwisseling in de spaarstand schiet heb ik het vasten beperkt tot 60 uur. Ik wil natuurlijk niet dat ik straks door een vertraagde stofwisseling extra vet ga opslaan. Natuurlijk merk je als je vast, dat je af en toe wat minder focus hebt. Maar door steeds 10 push-ups te doen verdween dit gevoel snel. Samen met de kick van het besef dat ik mijn lange termijn doel ging bereiken, maakte de push-ups het makkelijk om de af en toe opspelende lastige korte termijn gevoelens snel opzij te zetten.

Naast de extra witte bloedcellen heb ik mijn hele gezondheid ook een boost gegeven. Extra voordelen van vasten zijn een herstel van je zuur-basebalans, het tijdelijk op adem laten komen van je lever en nieren en verlaging van laagdrempelige ontstekingen. En ik heb er weer een leuke uitdaging opzitten! Ik heb het vasten zojuist doorbroken met vet in de vorm van 30 gram paranoten en wat vitamine D en ga zo een smoothie maken. Er staat straks een 33 kilometer lange duurloop op het programma en dan heb ik wel wat energie nodig om te kunnen verbranden. Gelijk een goede test voor mijn weerstand. Maar eerst ga ik zo genieten van een heerlijke smoothie van havermout, aardbeien, bramen, schijfjes banaan, goji-bessen, walnoten, kokos en erwteneiwit. Life is easy. Denk aan mij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *