De drie beste oefeningen om snel af te vallen

Iedereen wil snel afvallen. En dit is voor velen lastig. Om snel af te vallen moet je allereerst een negatieve energiebalans creëren. Dit betekent dat jij meer kcal moet verbranden dan je via je voeding en drinken weer binnenkrijgt. Zo simpel is het eigenlijk. Pas dus op met sportdrankjes of gezonde shakes na een training. Soms heb je met een training 400 kcal aan energie verloren en drink je er met een sportdrankje van 300 ml weer 450 kcal bij. Dan kom je dus iets aan ondanks al die harde trainingen.


Oefeningen waarmee je extra veel kcal kwijtraakt helpen natuurlijk bij het krijgen van een negatieve energiebalans, die dus eigenlijk heel positief is voor jouw afslankproces. Denk hierbij dan vooral aan alle oefeningen waarbij je veel spiergroepen tegelijk gebruikt. In de sportschool doe je op machines vaak geïsoleerde oefeningen waarmee je soms maar 1 spiergroep traint en dus maar weinig kcal verliest.


Met zogenaamde bodyweight oefeningen gebruik je altijd meer spiergroepen in een keer. Het is niet voor niets dat je deze bij een bootcamp vaak moet doen en misschien is bootcamp daarom wel zo populair? Je bereikt er gewoon snel resultaat mee. In de bootcampgroepen van 40days.nl in Rotterdam maken deze oefeningen dan ook altijd, iedere training weer, deel uit van het circuit.

Mijn top 3 bestaat uit de volgende drie oefeningen:


1. Kniebuigen of squats.
2. Opdrukken of push-ups.
3. Sprinten over 60-100 meter.

Het is altijd belangrijk dat je eerst de oefeningen goed leert uit te voeren. Dus ga eerst een goede techniek aanleren door bijvoorbeeld aan de bootcamp mee te doen of een paar lessen bij een personal trainer te nemen. Bij 40days.nl krijg ik regelmatig een groep vriendinnen die 4 a 5 lessen small group PT nemen om ergens snel beter in te worden. Soms is dat een goede hardloophouding aanleren, de juiste ademhaling oefenen of een setje oefeningen om sterkere benen en een plattere buik te krijgen.

Zodra je technisch goed traint ga je pas de intensiteit opvoeren door meer herhalingen van een oefeningen uit te voeren of langere tijd te gaan hardlopen, te roeien of op de crosstrainer te staan. Als je te snel te hard gaat trainen leer je jezelf verkeerde gewoonten aan die later pas met heel veel moeite weer zijn af te leren. Maak deze fout dus niet.

Voorbeeldschema dat je in eerste instantie 4 weken lang zou kunnen gaan oefenen

Push-ups
  • 10 diepe squats*
  • 10 push-ups*
  • 1 x sprintje trekken over 60-100 meter*
    Nadat je deze oefeningen allemaal hebt gedaan neem je twee minuten pauze en herhaal je dit rondje nog 3 keer.
    Lukt het jou nog niet om 10 x op te drukken achter elkaar? Doe dan het aantal herhalingen dat jou wel lukt en bouw door tot je er wel 10 achter elkaar kunt doen.
    * Na ieder oefening neem je 1 minuut pauze. Je traint nu in totaal ongeveer 20 minuten en wordt snel sterker.

Heel veel succes iedereen. En mocht je vragen hebben reageer dan hieronder of stuur een e-mail naar info@40days.nl

2 gedachten over “De drie beste oefeningen om snel af te vallen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *