Discipline: just do it!

Mijn huidige 40days.nl uitdaging is sneller worden op de 10 kilometer.

Om dit te bereiken maak ik gebruik van het KISS principe. Keep is stupid simple. Dus in goed Nederlands: houd het zo eenvoudig mogelijk. Om sneller te worden moet je twee dingen doen.

1. Als eerste moet je regelmatig snel lopen. Dus ik loop een klein deel van mijn trainingen nu vaak snel. Ik mijn geval met een hartslag net onder de 176. Belangrijk hierbij is dat je dit niet teveel kilometers doet. Ga dus niet gelijk 10 km in een heel hoog tempo lopen. Gevolg daarvan is dat het lang duurt om te herstellen en de volgende training van slechte kwaliteit zal zijn. Hoe pak je dit wel goed aan? Intervallen. Mijn favoriete intervallen om weer snel een stuk sneller te worden zijn 400 en 1000 meters. Ik loop eerst tien tot vijftien minuten rustig in. Doe daarna direct een paar korte versnellingen in de vorm van een steigerung en begin aan mijn intervallen. Deze gaan nu al snel een stuk beter. Ik heb eigenlijk maar een doel: iedere training minimaal een interval iets sneller te lopen dan de vorige keer. En dit lukt mij ondanks de warmte prima.

2. De tweede manier om sneller te worden is gewoon veel meer kilometers lopen. Voeg per week steeds een paar extra kilometer toe aan je totale weekomvang en loop tijdens deze kilometers vooral niet te snel. Dus in een lage hartslag. Ik probeer altijd onder de 140 slagen per minuut te blijven tijdens deze langere duurlopen. Ik ga vandaag 14 km rustig hardlopen. En ja, het is warm en gelukkig sta ik iedere dag vroeg op vanwege een andere challenge dus ik ga zo de zon zien opkomen. Deze week kom ik uit op 52 kilometer. Life is easy. Denk aan mij.

1 gedachte over “Discipline: just do it!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *