Is afvallen tijdens de overgang mogelijk?

In mijn praktijk kom ik regelmatig in contact met vrouwen die middenin de overgang zitten. Afgelopen week had ik een nieuwe aanmelding van een vrouw van 49 jaar die heel graag wil afvallen.

Ze was opeens aangekomen terwijl ze jaren hetzelfde gewicht had gehad. Haar vetverdeling was ook veranderd. Zat het eerst vooral op haar billen en bovenbenen, nu was ze steeds meer vet rondom haar buik gaan opslaan. Pijn in haar gewrichten, haaruitval, zwakke nagels, slecht slapen en opvliegers waren andere klachten die zij opnoemde. Hierbij kwamen dan ook nog de wisselende stemmingen en heftige emoties waarbij blijheid en verdriet elkaar plotseling afwisselden en zij vaak in gedachten terugging in de tijd, waarbij jeugdervaringen opeens bovenkwamen. Of ik haar kon helpen afvallen?

Ik vertelde haar dat ik haar hier goed bij kon ondersteunen en dat ik al veel vrouwen van haar leeftijd had helpen afvallen. Ik vertelde haar dat het wel iets lastiger zou worden dan bij iemand die niet in de overgang is. Maar als zij echt gemotiveerd is, weet ik zeker dat het ons gaat lukken. Ik vind het altijd leuk om een oplossing op maat te bedenken. Wat voor de een werkt, kan voor een ander totaal niet werken. Maatwerk is dus belangrijk. Het is voor mij daarom steeds opnieuw een leuke puzzel waarbij ik ook weer creatief moet zijn. Zij besloot een 14 weken traject af te sluiten en ik gaf haar een eetdagboekje mee waarin zij gaat bijhouden wat zij eet en drinkt en op welke tijdstippen. De komende maanden ga ik op deze plek verslag doen van de voortgang van het afslankproces inclusief alle successen en tegenvallers die wij mogelijk gaan tegenkomen.

Uit ervaring weet ik dat dit niet de makkelijkste trajecten zijn, maar vaak wel de trajecten die de meeste voldoening opleveren. Life is easy. Denk aan mij.

2 gedachten over “Is afvallen tijdens de overgang mogelijk?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *