Trainen als beste goede gewoonte

Vanmorgen ben ik om 8:00 uur de Zevenhuizerplas ingedoken. Het water was op dat moment 3 graden, nevelig en de buitentemperatuur precies -2. Waarom doe ik dit? Omdat ik merk dat dit goed voor mij is. Sinds ik met mijn wekelijkse duik ben begonnen ben ik nooit meer verkouden geweest. Merk ik dat ik veel minder ontstekingen heb en sneller herstel na een zware training. Hiernaast zie ik het als een goede mentale training om goed te worden in het doen van dingen die goed voor mij zijn en waar ik niet per se zin in heb. En dan is het ook nog een hele goede manier om mijn self-talk tegen het licht te houden. Maar de belangrijkste reden waarom ik het wekelijks trouw doe is omdat het een gewoonte is.

Hetzelfde geldt voor trainen. Dat doe ik ook iedere dag. De ene keer een duurloopje in de namiddag. Een andere keer een intense HITT sessie met de kettle bell, burpees, speedrope en boxjumps. En iedere donderdag om 6:15 uur een vroege ochtendloop met de 6AMCLUB. In het weekend dan nog vaak een lange duurloop van 30 km+ of een fietstochtje met de C2C deelnemers ter voorbereiding op onze tocht volgend jaar van 10.000 km. Allemaal goede gewoontes.

We zitten nu een week voor de kerstdagen en het grote genieten tijdens het kerstdiner. Voor je het weet gaat iedereen weer goede voornemens bedenken waarbij vaker sporten, afvallen en beter voor mezelf zorgen jaarlijks in menig top tien lijstje staan. En voor je het weet is het blue monday, 16 januari 2023, officieel de dag waarop veel goede voornemens zijn losgelaten. En het is eigenlijk zo simpel. Zorg gewoon dat je een paar dingen die goed voor jou zijn tot een vaste gewoonte maakt. En ja, dit hoeft niet altijd leuk te zijn.

Op het moment van schrijven zie ik een deelneemster van mij voorbij fietsen in de namiddag zon. Deze vrouw van 87 jaar weet precies waar ik het over heb. Iedere maandagochtend om 9:00 uur staat zij in Rotterdam Nesselande enthousiast tijdens een les bootcamp voor beginners te squatten, lunges te maken en met een kb te swingen. Onlangs vroeg zij mij zelfs of ze een zwaardere mocht. In theorie raak je vanaf een jaar of dertig jaarlijks je spierkracht kwijt. Tenzij je blijft trainen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat zelfs zeventigers nog gezond kunnen verouderen door te blijven trainen. Een deadlift is natuurlijk niets anders dan iets van de grond pakken. Een squat is zonder hulpmiddelen van het toilet opstaan en alle overhead oefeningen zijn vergelijkbaar met iets hoog opbergen of pakken. Door te blijven trainen kun je volgens de laatste wetenschappelijke inzichten tot ver in de zeventig nog sterker worden en spiermassa blijven opbouwen. En laat het verlies van spiermassa nu juist een van de beste voorspellers van gezondheidsklachten bij ouderen zijn. Door nu van trainen een goede gewoonte te maken kan je straks op hogere leeftijd nog steeds zelf je veters strikken, dingen van de grond oprapen of omhoog tillen en bovendien al je gewrichten in topconditie houden. Het leven is een stuk makkelijker met gezonde en sterke schouders, heupen en knieën en een gezond gewicht. En bedenk waar je zal staan over 10 jaar als je dan al die jaren bezig bent geweest of juist niet?

Ik zie het al jaren met eigen ogen bij de deelnemers sportief wandelen, powerwalking en bootcamp. Niet je leeftijd bepaalt hoe oud je bent, maar jouw fysieke conditie. Door te trainen worden je botten sterker, kan je zelfs osteoporose omdraaien, krijg je een beter evenwicht waardoor je minder snel valt, neemt je conditie toe, vetmassa af, krijg je een betere stemming en het allerbelangrijkste: neemt je spiermassa toe.

Dus doe mij en jezelf een plezier in 2023. Ga niet voor het snelle resultaat waarbij de kans is dat jij op 16 januari bij de grote groep afhakers hoort. Nee, ga een goede gewoonte maken van trainen en sluit je aan bij een bootcampgroep op maandagochtend, dinsdagavond of zaterdagochtend in Nesselande of Zevenkamp (buiten), de vrijdagochtendgroep in Nesselande (binnen in de Kristal), of een sportief wandelgroep of powerwalkinggroep (trainen voor de 4Daagse in Nijmegen) in Het Kralingse Bos of Nesselande. Ook kan je aansluiten bij een gratis training van FIT55UP.nl op de eerste zaterdag van de maand om 9:00 uur in Nesselande. Ga gewoon ook een goede gewoonte maken van trainen!

45 gedachten over “Trainen als beste goede gewoonte”

  1. Элвис Пресли, безусловно, один из наиболее влиятельных музыкантов в истории. Родившийся в 1935 году, он стал иконой рок-н-ролла благодаря своему харизматичному стилю и неповторимому голосу. Его лучшие песни, такие как “Can’t Help Falling in Love”, “Suspicious Minds” и “Jailhouse Rock”, стали классикой жанра и продолжают восхищать поклонников по всему миру. Пресли также известен своими выдающимися выступлениями и актёрским талантом, что сделало его легендой не только в музыке, но и в кинематографе. Его наследие остается живым и вдохновляет новые поколения артистов. Скачать музыку 2024 года и слушать онлайн бесплатно mp3.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *